Odbierz młynki gratis

Bułeczki cynamonowe

Dowolna frytkownica SatisFry

Składniki

Ciasto:
• 200 ml mleka
• 100 g masła
• 2 duże jajka
• 1½ łyżeczki soli
• 50 g drobnego cukru trzcinowego
• 500 g przesianej mąki
• 1½ łyżeczki drożdży

Nadzienie:
• 50 g roztopionego masła
• 30 g cukru muscovado
• 1½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 30 g drobnego cukru
• 80 g cukru demerara

Lukier:
• 20 g twarogu
• 2 łyżeczki wody
• 120 g przesianego cukru pudru

Tryb: Pieczywo

Ilość porcji: 6-8

Czas gotowania: 15 min

Sposób przygotowania:

  1. Aby zrobić ciasto, wsyp mąkę, sól i cukier do dużej miski lub do misy robota kuchennego.
  2. Podgrzej masło z mlekiem w rondlu lub kuchence mikrofalowej, aż powstały płyn będzie letni. Wmieszaj drożdże, a następnie utrzyj całą mieszankę z jajkami.
  3. W oddzielnej misce połącz suche składniki na ciasto.
  4. Wlej płynną mieszankę do suchej i mieszaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta. a) jeśli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto przez ok. 5-10 minut. Następnie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i zagniataj ręcznie jeszcze przez chwilę, by ulepić kulkę. b) jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, wyłóż mieszankę bezpośrednio na wysypaną mąką stolnicę i zagniataj przez 5-10 minut.
  5. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i przykryj ją. Odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  6. W międzyczasie połącz cukier muscovado, cukier puder i demerara oraz cynamon.
  7. W osobnej misce rozpuść 50 g masła.
  8. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. ½-1 cm tak, by dłuższy bok prostokąta znajdował się bliżej Ciebie.
  9. Czas uformować bułeczki cynamonowe. Najpierw posmaruj całe ciasto masłem. Następnie równomiernie posyp je suchymi składnikami na nadzienie.
  10. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi.
  11. Używając ostrego noża, pokrój roladę na 12 jednakowych plastrów. Rozłóż 3 arkusze papieru do pieczenia na blacie i na każdy z nich wyłóż 4 bułeczki cynamonowe. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  12. W międzyczasie przygotuj lukier. Wymieszaj twaróg z wodą. Stopniowo dodawaj cukier puder, aż powstanie jednolita masa.
  13. Czas zabrać się za pieczenie. Wybierz tryb Pieczywo na swoim urządzeniu od Russell Hobbs, ustawiając temperaturę na 185 stopni i wyłącznik czasowy na 15 minut. Poczekaj, aż zakończy się podgrzewanie wstępne.
  14. Gdy usłyszysz sygnał informujący o zakończeniu podgrzewania, ostrożnie przenieś do urządzenia jeden z arkuszy papieru z bułeczkami i piecz je przez cały 15-minutowy cykl.
  15. Przed podaniem obficie polej bułeczki lukrem i poczekaj, aż polewa zastygnie. Pyszne!
Topowe porady:

Użyj 3 arkuszy papieru do pieczenia w rozmiarze ok 20 x 20 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here