- Aby zrobić ciasto, wsyp mąkę, sól i cukier do dużej miski lub do misy robota kuchennego.
- Podgrzej masło z mlekiem w rondlu lub kuchence mikrofalowej, aż powstały płyn będzie letni. Wmieszaj drożdże, a następnie utrzyj całą mieszankę z jajkami.
- W oddzielnej misce połącz suche składniki na ciasto.
- Wlej płynną mieszankę do suchej i mieszaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta. a) jeśli korzystasz z robota kuchennego, wyrabiaj ciasto przez ok. 5-10 minut. Następnie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i zagniataj ręcznie jeszcze przez chwilę, by ulepić kulkę. b) jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, wyłóż mieszankę bezpośrednio na wysypaną mąką stolnicę i zagniataj przez 5-10 minut.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i przykryj ją. Odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- W międzyczasie połącz cukier muscovado, cukier puder i demerara oraz cynamon.
- W osobnej misce rozpuść 50 g masła.
- Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. ½-1 cm tak, by dłuższy bok prostokąta znajdował się bliżej Ciebie.
- Czas uformować bułeczki cynamonowe. Najpierw posmaruj całe ciasto masłem. Następnie równomiernie posyp je suchymi składnikami na nadzienie.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi.
- Używając ostrego noża, pokrój roladę na 12 jednakowych plastrów. Rozłóż 3 arkusze papieru do pieczenia na blacie i na każdy z nich wyłóż 4 bułeczki cynamonowe. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj lukier. Wymieszaj twaróg z wodą. Stopniowo dodawaj cukier puder, aż powstanie jednolita masa.
- Czas zabrać się za pieczenie. Wybierz tryb Pieczywo na swoim urządzeniu od Russell Hobbs, ustawiając temperaturę na 185 stopni i wyłącznik czasowy na 15 minut. Poczekaj, aż zakończy się podgrzewanie wstępne.
- Gdy usłyszysz sygnał informujący o zakończeniu podgrzewania, ostrożnie przenieś do urządzenia jeden z arkuszy papieru z bułeczkami i piecz je przez cały 15-minutowy cykl.
- Przed podaniem obficie polej bułeczki lukrem i poczekaj, aż polewa zastygnie. Pyszne!