Odbierz młynki gratis

Dorsz z frytkownicy beztłuszczowej - przepis

Dorsz z frytkownicy beztłuszczowej

Satisfry Multicooker Air & Grill

Składniki

  • Pesto:
    • duża sałata – dowolny gatunek (można wykorzystać przywiędłą sałatę)
    • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
    • 3 ząbki czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 50 g sera typu parmezan
    • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
    • sól do smaku
  • Frytki:
    • olej
    • sól i pieprz
    • czosnek w proszku
    • głąb brokuła, pietruszka (mogą być też inne warzywa)
  • Dodatkowo:
    • 400 g dorsza

Tryb: Aifry

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 45 min

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera wsyp orzechy, obrane ząbki czosnku, umyte liście sałaty, ser starty lub pokrojony w kostkę oraz wlej olej. Miksuj tak długo, aż pesto będzie jednolite i w miarę gładkie.
  2. Umytą i osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem z dwóch stron, posmaruj ją z góry grubszą warstwą pesto i piecz na trybie „Airfry” w temperaturze 210 stopni ok. 10 minut.
  3. W międzyczasie warzywa pokój w słupki, dopraw solą, pieprzem i skop olejem. Warzywa przesyp do misy multicookera i ułóż w nim tak, aby jak najmniej się ze sobą stykały. Smaż przez 10 minut na temperaturze 210°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here