- Podnieś pokrywę i spryskaj spód misy oliwą z oliwek. Włóż mięso i włącz tryb Air Fry. Ustaw temperaturę na 230 stopni, a czas gotowania na 12 minut.
- Przyrumień mięso, obracając w połowie czasu gotowania. Wyjmij mięso z misy, dopraw solą i pieprzem i odstaw je na bok.
- Dodaj jeszcze trochę oliwy i dorzuć cebulę oraz cząstki pomidorów, a także lekko zgniecione ząbki czosnku ze skórą. Ponownie wybierz tryb Air Fry, ustaw temperaturę na 230 stopni i wyłącznik czasowy na 8 minut. Przemieszaj co 4 minuty.
- Otwórz pokrywę i wrzuć z powrotem mięso, dodając wino, pieprz w ziarnach, goździki do smaku, liść laurowy i laskę cynamonu. Całość zalej wodą, zamknij pokrywę, włącz tryb wolnego gotowania i gotuj przez 4 godziny w niskiej temperaturze.
- Obierz i pokrój ziemniaki. Potłucz je lekko, by oddały skrobię. Wrzuć je do misy i gotuj w niskiej temperaturze przez kolejne 2 godziny.
- Rozgnieć prażone migdały z gałką muszkatołową. Dodaj mieszankę do gulaszu i gotuj jeszcze przez 30 minut, nie zmieniając trybu.