Satisfry Russell Hobbs

Kurczak w maślance

Dowolna frytkownica beztłuszczowa

Składniki

• ok. 700 g partii kurczaka z kośćmi i skórą: udko, podudzie i pierś.
• 300 g maślanki
• sól i pieprz

Panierka:
• 100 g mąki wymieszanej z 1 łyżeczką soli
• 50 g bułki tartej
• 1½ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka sproszkowanego chilli

Do gotowania:
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• olej do gotowania w sprayu

Tryb: Air Fry

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 15 min

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj kawałki kurczaka z maślanką i dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj
    kurczaka folią spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na 8 godzin. Najlepiej chłodzić go przez noc!
  2. Po schłodzeniu czas obtoczyć kurczaka w panierce. Wymieszaj w misce mąkę z bułką tartą, solą i sproszkowanym chilli.
  3. Następnie włóż kurczaka do miski i dokładnie pokryj go mieszanką. Połóż kurczaka na talerzu i
    dokładnie spryskaj go olejem lub oliwą.
  4. Wybierz tryb Air Fry na swoim urządzeniu SatisFry od Russell Hobbs i wlej do misy 2 łyżeczki oliwy
    z oliwek. Podgrzewaj oliwę przez 2 minuty. Włóż kurczaka do frytkownicy i smaż przez 8 minut. Przewróć kurczaka na drugą stronę i smaż przez następne 6-10 minut** lub do czasu, aż w całości się
    upiecze.

* W przypadku urządzenia SatisFry Air (1.8 l) zalecamy smażenie 2-3 kawałków na raz. W przypadku urządzenia SatisFry Air Large (5 l) zalecamy smażenie 4-5 kawałków na raz. Jeśli używasz Multicookera SatisFry Air & Grill, wszystkie kawałki powinny zmieścić się na raz. Dokładne ilości zależne są od rozmiaru kawałków kurczaka.
** Możesz mieć pewność, że kurczak jest gotowy, gdy jego soki są przezroczyste. Nakłuj kurczaka
nożem lub szpikulcem w najgrubszym miejscu i zobacz, jaki kolor mają soki. Jeśli są czyste, danie jest gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here