- W dużej misce wymieszaj kawałki kurczaka z maślanką i dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj
kurczaka folią spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na 8 godzin. Najlepiej chłodzić go przez noc! - Po schłodzeniu czas obtoczyć kurczaka w panierce. Wymieszaj w misce mąkę z bułką tartą, solą i sproszkowanym chilli.
- Następnie włóż kurczaka do miski i dokładnie pokryj go mieszanką. Połóż kurczaka na talerzu i
dokładnie spryskaj go olejem lub oliwą. - Wybierz tryb Air Fry na swoim urządzeniu SatisFry od Russell Hobbs i wlej do misy 2 łyżeczki oliwy
z oliwek. Podgrzewaj oliwę przez 2 minuty. Włóż kurczaka do frytkownicy i smaż przez 8 minut. Przewróć kurczaka na drugą stronę i smaż przez następne 6-10 minut** lub do czasu, aż w całości się
upiecze.
* W przypadku urządzenia SatisFry Air (1.8 l) zalecamy smażenie 2-3 kawałków na raz. W przypadku urządzenia SatisFry Air Large (5 l) zalecamy smażenie 4-5 kawałków na raz. Jeśli używasz Multicookera SatisFry Air & Grill, wszystkie kawałki powinny zmieścić się na raz. Dokładne ilości zależne są od rozmiaru kawałków kurczaka.
** Możesz mieć pewność, że kurczak jest gotowy, gdy jego soki są przezroczyste. Nakłuj kurczaka nożem lub szpikulcem w najgrubszym miejscu i zobacz, jaki kolor mają soki. Jeśli są czyste, danie jest gotowe.