Odbierz młynki gratis

Paluszki z bakłażana

Multicooker Satisfry Air & Grill

Składniki

• 1 duży bakłażan
• 100 g bułki tartej
• 25 g tartego parmezanu
• ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
• ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
• 2 jajka
• oliwa z oliwek
• 1 łyżeczka soli

Tryb: Air Fry

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 15 min

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażana na paluszki o rozmiarze ok. 8 cm x 1 cm. Osusz je dokładnie za pomocą papieru lub ściereczki.
  2. W innej misce rozbełtaj jajka ze szczyptą soli.
  3. Maczaj paluszki bakłażanowe w jajku, a następnie obtocz je w mieszance z bułki tartej. Odstaw je na 5 minut.
  4. Otwórz frytkownicę i umieść przygotowane paluszki w koszu tak, by nie stykały się ze sobą. Delikatnie spryskaj je oliwą. Zamknij kosz, wybierz tryb Air Fry i ustaw temperaturę na 185 stopni oraz wyłącznik czasowy na 14 minut. W połowie cyklu obróć paluszki, by przypiekły się równomiernie.
  5. Po zakończeniu cyklu wyjmij paluszki z kosza i podawaj na gorąco z ulubionym sosem.
Topowe porady:

1. Jeśli chcesz, możesz zmienić przepis, dodając swoje ulubione przyprawy!
2. Namocz bakłażana w wodzie z solą i mlekiem, by pozbyć się goryczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here