Satisfry Russell Hobbs

Papryki nadziewane

Multicooker Satisfry Air & Grill

Składniki

Farsz:
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 1 drobnoposiekana cebula
• 2 ząbki czosnku – przetarte
• 1 papryczka chilli – posiekana na drobne kawałki
• 1 łyżeczka przyprawy Cajun
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 300 g ryżu długoziarnistego
• 800 ml bulionu warzywnego
• sól i pieprz do smaku

Papryki:
• 4 całe papryki, czerwone i żółte
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz
• 200 g sera mozzarella w bloku – pociętego na 4 równe kawałki lub potartego
• ¼-½ posiekanej natki pietruszki

Tryb: Smażenie & Pieczywo

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 45 min

Sposób przygotowania:

  1. Abyprzygotować farsz, wybierz tryb smażenie na swoim Multicookerze Satisfry Air and Grill. Dodaj olej i podgrzewaj przez 1 minutę. Wsyp cebulę, czosnek i chilli, łagodnie podsmaż przez 4-5 minut, aż zmiękną i przyrumienią się.
  2. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawę Cajun, a następnie smaż przez kolejną minutę bądź dwie. Dodaj ryż. Zamieszaj i wlej bulion, a następnie zagotuj. Gotuj przez ok. 20 minut, aż ryż będzie gotowy. Wyjmij potrawę z kosza i ostrożnie wytrzyj go do czysta.
  3. W międzyczasie odetnij górę z każdej papryki. Usuń nasiona. Ostrożnie natnij spód każdej papryki tak, by dały się postawić pionowo i by nadzienie nie wypadało.
  4. Gdy ryż się ugotuje, nałóż go do wnętrza każdej z papryk, a następnie przykryj je odciętymi wcześniej częściami z ogonkiem. Spryskaj oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
  5. Aby upiec papryki z farszem, wybierz tryb pieczenia i umieść papryki w koszu. Piecz przez ok. 8-10 minut. Następnie połóż na wierzchu ser i piecz przez kolejne 3-5 minut, aż papryki zmiękną i przyrumienią się. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here