Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe i wlej je do miski. Następnie dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Rozmieszaj dokładnie, aby drożdże rozpuściły się w mleku. Przykryj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie zmieszaj 3 łyżki cukru, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Następnie rozpuść masło, rozbij jajko i dodaj je do rozczynu drożdży i mleka. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Weź dużą miskę i posmaruj jej wnętrze olejem – będzie nam potrzebna po wyrobieniu ciasta.
Kolejny etap to połączenie suchych i mokrych składników i wyrobienie ciasta. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota planetarnego Desire. Wyrabiaj na szybkim programie robota kuchennego przez 3 minuty lub ręcznie ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i dość luźne. Jeśli będzie zbyt lepkie dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5-2 cm i wykrój okrągłe pączki o średnicy ok. 8 cm. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w Multicookerze Air&Grill w trybie Pieczenie przez 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po lekkim ostygnięciu nadziej pączki dżemem lub kremem. Na jednego pączka przypada ok. 3 łyżeczki dżemu. Posyp cukrem pudrem.