Oddziel żółtka od białek i przełóż żółtka do miski. Dodaj do nich twaróg, jogurt skyr, budyń i ksylitol, a następnie całość dokładnie zblenduj, aby uzyskać gładką i jednolitą masę. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Gotowe białka stopniowo, po łyżce, dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj aby masa pozostała puszysta. Przygotuj spód sernika, mieszając płatki owsiane z mąką, kakao i ksylitolem. W międzyczasie roztop masło i połącz je z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj i ułóż na spodzie silikonowej foremki o średnicy 20 cm. Następnie wyłóż masę serową, a całość upiecz w 180 stopniach przez 40 minut. Ja do pieczenia użyłam multicookera SatisFry Air&Grill od Russell Hobbs, dzięki czemu nie muszę rozgrzewać piekarnika i oszczędzam prąd!
Polewa:
Podgrzej śmietankę w małym garnku, uważając, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Kiedy będzie gorąca, dodaj posiekaną białą czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotową polewę odstaw do przestudzenia. Ostudzoną polewą polej sernik po upieczeniu i opcjonalnie posyp prażonymi płatkami migdałów.