Satisfry Russell Hobbs

Sernik Magda Hajkiewicz-Mielniczuk - Satisfry

Puszysty sernik Magdy Hajkiewicz-Mielniczuk

SatisFry Multicooker Air & Grill

Składniki

  • 45 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 45 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 45 g masła
  • 500 g twarogu tłustego
  • 450 g jogurtu skyr waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 4 białka jaja
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g białej czekolady

Ilość porcji: 4

Czas gotowania: 1 godzina

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek i przełóż żółtka do miski. Dodaj do nich twaróg, jogurt skyr, budyń i ksylitol, a następnie całość dokładnie zblenduj, aby uzyskać gładką i jednolitą masę. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Gotowe białka stopniowo, po łyżce, dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj aby masa pozostała puszysta. Przygotuj spód sernika, mieszając płatki owsiane z mąką, kakao i ksylitolem. W międzyczasie roztop masło i połącz je z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj i ułóż na spodzie silikonowej foremki o średnicy 20 cm. Następnie wyłóż masę serową, a całość upiecz w 180 stopniach przez 40 minut. Ja do pieczenia użyłam multicookera SatisFry Air&Grill od Russell Hobbs, dzięki czemu nie muszę rozgrzewać piekarnika i oszczędzam prąd!

Polewa:

Podgrzej śmietankę w małym garnku, uważając, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Kiedy będzie gorąca, dodaj posiekaną białą czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotową polewę odstaw do przestudzenia. Ostudzoną polewą polej sernik po upieczeniu i opcjonalnie posyp prażonymi płatkami migdałów.

Be the first to write a review

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here