Satisfry Russell Hobbs

Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Multicooker Satisfry Air & Grill

Składniki

• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 drobno posiekane białe cebule
• 2 ząbki czosnku – przetarte
• 2 łyżeczki pasty z imbiru
• 1 drobno posiekana papryczka chilli bez nasion
• 20 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
• 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1½ łyżeczki curry
• 2 x 400 g cieciorki w puszce – odlać płyn
• 3 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
• 350 ml bulionu warzywnego
• 200-250 g młodych liści szpinaku
• sok z ½ cytryny
• sól i pieprz do smaku

Tryb: Multicooker Satisfry Air & Grill

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 2 godz

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz tryb smażenia na swoim Multicookerze SatisFry Air & Grill od Russel Hobbs i rozpocznij podgrzewanie wstępne.
  2. Wlej olej do misy i dodaj cebulę. Smaż przez 4-5 minut. Po każdym mieszaniu nie zapomnij zamknąć pokrywy!
  3. Następnie dodaj czosnek, imbir i chilli. Smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż składniki zmiękną i się zezłocą. Dodaj przecier pomidorowy, kumin, kolendrę, kurkumę i curry. Posyp przyprawami i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
  4. Dodaj pomidory, cieciorkę i bulion warzywny, a następnie doprowadź do wrzenia.
  5. Wybierz tryb wysokiego wolnego gotowania i gotuj przez 90 minut.
  6. Na koniec dodaj szpinak i skrop po wierzchu sokiem z cytryny. Pycha!
Topowe porady:

Jeśli to możliwe, przygotuj potrawę dzień wcześniej lub rano i podgrzej przed podaniem, bo smaki wzmacniają się z czasem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here