Satisfry Russell Hobbs

mini burgery przepis

Mini burgery

Dowolna frytkownica beztłuszczowa

Składniki

Burgery

  • ½ kg mięsa mielonego wołowego, chudego dobrej jakości
  • 1 średnia cebulka pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebulka – pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • ½ łyżeczki octu
  • Sól, pieprz i cukier

Bułki:

  • 25 g drożdży
  • 300 g mąki
  • 80 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 130 ml ciepłej wody
  • rozbełtane jajko do posmarowania sezam do posypania

Dodatkowo:

  • 5 plasterków sera np cheddar
  • 10 liści sałaty
  • cebula czerwona lub biała pokrojona w cieniutkie krążki
  • 5 plastrów pomidora
  • ketchup

Tryb: Pieczenie

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 1 godz

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wyrabiamy mięso razem przyprawami i jajkiem, a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę lub dłużej, aby składniki się przegryzły. 
  2. Mieszamy wszystkie składniki sosu ze sobą i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania burgerów.
  3. Mieszamy drożdże, cukier, łyżkę mąki i wodę. Odstawiamy na 10 minut.
  4. W dużej misce mieszamy resztę mąki, jogurt, olej i sól. Dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn i wyrabiamy do momentu, aż powstanie jednolite, lekko klejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Gdy ciasto na bułki jest już wyrośnięte, wykładamy je na oprószony mąką blat i dzielimy na 10 kawałków.
  6. Każdy kawałek formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Następnie smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
  7. Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej przez 12 minut w temperaturze 200 stopni.
  8. Teraz czas na mięso. Wyciągamy masę z lodówki i dzielimy ją na 10 części i ręką lub formą nadajemy im kształt burgerów. Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej przez 12 minut w 180 stopniach.
  9. Bułki kroimy na pół. Jedną połówkę smarujemy ketchupem, układamy sałatę, odrobinę sosu, ser i mięso. Na mięso układamy pomidora, cebulę, sałatę i ponownie odrobinę sosu. Zamykamy bułkę i wbijamy wykałaczkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here