- W dużej misce wyrabiamy mięso razem przyprawami i jajkiem, a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę lub dłużej, aby składniki się przegryzły.
- Mieszamy wszystkie składniki sosu ze sobą i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania burgerów.
- Mieszamy drożdże, cukier, łyżkę mąki i wodę. Odstawiamy na 10 minut.
- W dużej misce mieszamy resztę mąki, jogurt, olej i sól. Dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn i wyrabiamy do momentu, aż powstanie jednolite, lekko klejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
- Gdy ciasto na bułki jest już wyrośnięte, wykładamy je na oprószony mąką blat i dzielimy na 10 kawałków.
- Każdy kawałek formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Następnie smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej przez 12 minut w temperaturze 200 stopni.
- Teraz czas na mięso. Wyciągamy masę z lodówki i dzielimy ją na 10 części i ręką lub formą nadajemy im kształt burgerów. Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej przez 12 minut w 180 stopniach.
- Bułki kroimy na pół. Jedną połówkę smarujemy ketchupem, układamy sałatę, odrobinę sosu, ser i mięso. Na mięso układamy pomidora, cebulę, sałatę i ponownie odrobinę sosu. Zamykamy bułkę i wbijamy wykałaczkę.