Odbierz młynki gratis

Szaszłyki z kurczaka i parmezanowe ziemniaki

Szaszłyki z kurczaka i parmezanowe ziemniaki

Dowolna frytkownica beztłuszczowa

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebaba
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 3 łyżki tartego parmezanu

Tryb: Smażenie

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 45 min

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy, a następnie odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby mięso się zamarynowało.
  2. Po tym czasie nabijamy kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z pokrojonymi paprykami i cebulą.
  3. Układamy szaszłyki w koszu frytkownicy SatisFry i pieczemy 15 minut w 180°.
  4. Ziemniaki kroimy na ćwiartki.
  5. Do większej miski dodajemy oliwę, tymianek, przyprawę do kebaba, słodką paprykę, suszony czosnek, parmezan i szczyptę soli, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i mieszamy.
  6. Wkładamy ziemniaki do frytkownicy SatisFry i pieczemy 20 minut w 200°.
Topowe porady:

Szaszłyki podajemy z dipem czosnkowym i z ulubioną sałatką. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here