Satisfry Russell Hobbs

Oponki twarogowe

Satisfry Multicooker Air & Grill

Składniki

  • polewa czekoladowa
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej ⁠⠀
  • 100 ml śmietanki 30%⁠⠀
  • 1 łyżka miękkiego masła⁠
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ciasto na oponki
  • 250 g twarogu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gęstej śmietany
  • 250 g mąki pszennej

Tryb: Airfry

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 30 min

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przeciśnij przez praskę i włóż do miski. Dodaj cukier oraz żółtka i wymieszaj. Sodę połącz ze śmietaną i dodaj do miski z twarogiem. Wsyp mąkę i połącz składniki.
  2. Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i chwilę zagniataj, w razie potrzeby podsypując mąką (ciasto jest kleiste). Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 – 1,5 cm. Wierzch oprósz mąką, gdyby się kleił. Szklanką o średnicy 6-7 cm wytnij kółka, w środku nakrętką wytnij mniejsze kółeczka.
  3. Multicooker ustaw na funkcję Airfry na temperaturę 230°C. Włóż oponki do urządzenia i ustaw czas na 7 minut. Po 3 minutach przewróć oponki na druga stronę. Małe kółeczka (środek oponki) smaż łącznie 3 minuty.
  4. Połam czekoladę na mniejsze kawałki. Doprowadź śmietankę do wrzenia i ściągnij rondelek ze śmietanką z palnika i dodaj kawałki gorzkiej czekolady. Mieszaj, aż kawałki czekolady całkowicie się rozpuszczą.
  5. Oponki polej polewą i posyp pokruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here