Odbierz młynki gratis

Paszteciki z pieczarkami i kapustą według @kulinarna_maniusia

Dowolny model Satisfry

Składniki

ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 380 g ciepłej wody
  • 110 g masła
  • 3 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

farsz

  • 1 kg pieczarek
  • pół małej kapusty białej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko dodatkowo
  • rozbełtane jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

Tryb: Pieczenie

Ilość porcji: 6-8

Czas gotowania: 4 godz

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozbełtane widelcem jajka i roztopione masło oraz ciepłą wodę (woda powinna mieć maksymalną temperaturę 35 stopni).
  2. Drożdże rozkruszamy w kubeczku, dodajemy miód, zostawiamy chwilkę, aby drożdże się rozpuściły. Następnie mieszamy i wlewamy do ciasta.
  3. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.
  4. Przygotowujemy farsz. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy.
  5. Rozgrzewamy patelnię – wrzucamy pieczarki i kapustę, podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem, na sam koniec odparowujemy z nadmiaru wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i mieszamy. Ważne jest to, aby farsz był suchy – nie miał w sobie nadmiaru wody, dlatego trzeba go dobrze odparować na patelni.
  6. Następnie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na blacie – podsypujemy lekko mąką – na owalny placek.
  7. Na każdej części rozsmarowujemy farsz i zawijamy jak roladę. Tak samo robimy z resztą ciasta.
  8. Kroimy roladki na kawałki. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
  9. Koszyk airfryera Satisfry wykładamy papierem do pieczenia i układamy paszteciki. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here