Satisfry Russell Hobbs

Krokiety z kimchi i boczniakami według @food_square

Dowolny model Satisfry

Składniki

Krokiety:

  • 8 arkuszy ciasta filo (ok. 350 g)
  • 500 g kimchi
  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka sezamu białego
  • 1 łyżka sezamu czarnego

 

Sriracha mayo:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • łyżeczka syropu z agawy

Tryb: Pieczenie

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 30 min

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż warzywa na złoty kolor.
  3. Boczniaki pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię do reszty składników. Smaż całość przez ok. 5 minut.
  4. Kolejno wlej sos sojowy, dodaj pieprz, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  5. Kimchi delikatnie odciśnij z nadmiaru zalewy i połącz z boczniakami.
  6. Pierwszy arkusz ciasta filo złóż na pół i posmaruj olejem rzepakowym.
  7. Na brzegu arkusza nałóż 2 czubate łyżki farszu i złóż jak krokiety, smarując dodatkowo ciasto olejem przy składaniu.
  8. Zawinięte krokiety posmaruj dodatkową porcją oleju i posyp z wierzchu sezamem.
  9. Krokiety umieść w airfryerze Satisfry ustawiając program na 200°C i piecz przez 15 minut.
  10. Majonez połącz z sosem sriracha i syropem z agawy.
  11. Podawaj z upieczonymi krokietami. Świetnie smakują także z kubkiem barszczu obok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here