- Skruszone drożdże łączymy z 60 ml ciepłej wody, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Przesianą mąkę mieszamy z łyżeczką soli, chlustem oliwy z oliwek, 100 ml soku z buraków i naszym zaczynem. Wykładamy na blat posypany mąką i ugniatamy 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2h. Urośnie nam w tym czasie. Następnie palcami dogniatamy focaccię, wyrównując ją do naczynia żaroodpornego albo blachy. Na wierzch układamy figi i rozmaryn, dodając chlust oliwy.
- Pieczemy w airfryer Satisfry w 200 stopniach przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru z wierzchu. Czas pieczenia zależny jest od wysokości focacci, będącej wypadkową naczynia żaroodpornego (kształt koła albo kwadratu). Każda opcja Wam się uda. Wyższa będzie bardziej puszysta, niższa bardziej chrupka. Dla każdego coś innego.