- Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier i sól, wymieszać.
- Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać do mąki i zagnieść ciasto (można ręcznie lub mikserem).
- Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej oliwą, przykryć talerzykiem i odstawić na godzinę do wyrastania (powinno podwoić objętość).
- Blat delikatnie oprószyć mąką, przełożyć ciasto i delikatnie podwinąć brzegi, lekko zaokrąglając bochenek.
- Z papieru do pieczenia wyciąć kawałek odpowiadający wielkości kratki do pieczenia z airfryera Satisfry. Następnie umieścić na nim bochenek przekręcając go „do góry nogami”. Przełożyć bochenek razem z papierem do airfryera, zamknąć urządzenie (ale nie włączać go) i odstawić chleb do wyrastania na 40-50 minut (powinien ponownie wyraźnie urosnąć).
- Po tym czasie włączyć airfryer na 200 stopni C i nastawić timer na 25-30 minut (po około 20 minutach sprawdzamy stopień upieczenia chleba i w miarę potrzeby wydłużamy go lub skracamy).
- Upieczony chleb wyjmujemy z urządzenia na kuchenną kratkę, jeszcze gorący smarujemy zimną wodą (bardzo delikatnie, można to zrobić przy pomocy kuchennego pędzelka) i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Kroimy, smarujemy masłem, jemy!