Odbierz młynki gratis

Kurczak w panierce z frytkownicy beztłuszczowej - przepis

Czosnkowy kurczak w panierce z frytkownicy beztłuszczowej

Multicooker Satisfry Air & Grill

Składniki

• 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
• 3-4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Panierka:
• 80-100 g bułki tartej
• 2 jajka
• 50-70 g mąki wymieszanej z przyprawami

Masło czosnkowe:
• 200-250 g niezmrożonego i niesolonego masła
• 3-4 ząbki czosnku, przetarte
• ½ natki pietruszki
• sól i pieprz

Przybranie:
• 4-5 młodych ziemniaków, pokrojonych na talarki
• 2 porcje zielonych warzyw – zielonego groszku i brokułu

 

Tryb: Smażenie & Grill

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 30 min

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować masło czosnkowe, wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  2. Umieść masło czosnkowe w rękawie dekorującym i odstaw je na bok.
  3. Przekrój piersi z kurczaka płasko na dwie części i połóż je na desce do krojenia.
  4. Przykryj je arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa lub wałkiem, aż będą miały równomierną grubość i kształt zbliżony do prostokąta.
  5. Dopraw piersi z kurczaka i odetnij końcówkę rękawa dekorującego. Wyciśnij wałek z masła o grubości ok. 1 cm przez środek piersi wzdłuż dłuższego boku, zostawiając co najmniej 2 cm odstępu od krawędzi po obu stronach.
  6. Złóż pierś do środka, zamykając masło. Włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.
  7. Czas na panierkę. Na trzech osobnych talerzach lub tackach przygotuj mąkę z przyprawami, rozbełtane jajka i bułkę tartą.
  8. Wyjmij kurczaka z lodówki. Obtocz go w mące, upewniając się, że pokryty jest równomiernie. Tak samo postępuj z rozbełtanym jajkiem, a następnie z bułką tartą.
  9. Przejdźmy do gotowania. Wybierz tryb smażenia na swoim Multicookerze SatisFry Air & Grill od Russel Hobbs. Dodaj olej lub oliwę i zamknij pokrywę. Po 1-2 minutach podpiecz kurczaka z każdej strony. Gdy skończysz, wyjmij go z misy.
  10. Ostrożnie przetrzyj misę by usunąć olej, a następnie umieść na niej płytę grillową. Wybierz tryb Grill i zamknij pokrywę.
  11. W oddzielnym naczyniu skrop ziemniaki oliwą i przyprawami. To samo zrób z warzywami.
  12. Gdy zakończy się podgrzewanie wstępne, dodaj ziemniaki i piecz je przez 6 minut.
  13. Potem dodaj kurczaka i piecz jeszcze przez 6 minut.
  14. Na koniec dodaj warzywa i piecz przez kolejne 4 minuty.
  15. Wyłóż potrawę na talerze. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here