Odbierz młynki gratis

Ryba pod migdałową kruszonką według @mamabistropl

Dowolny model Satisfry

Składniki

  • 500 g ryby (u mnie halibut dzwonko)
  • 500 g zielonych warzyw świeżych lub/i mrożonych (cukinia, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, papryka)
  • 2 garści liści szpinaku lub mieszanki młodych liści, ulubione kiełki
  • dodatkowo: 2 łyżki oleju, sok z cytryny, sól i pieprz, 1 łyżeczka ulubionych ziół

Kruszonka

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki podprażonych posiekanych migdałów bez skórek
  • 1 łyżka startego na drobnej tarce grana padano
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Sos czosnkowy

  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz

Tryb: Ryba

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 45 min

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść składniki kruszonki
  2. Rybę podzielić na 2 porcje. Jeżeli mamy rybę ze skórą, naciąć lub nakłuć skórę. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (z każdej strony)
  3. Cukinię pokroić w półplasterki, paprykę na większe kawałki, dodać groszek cukrowy, fasolkę szparagową (u mnie mrożona) Oprószyć ziołami, solą i pieprzem, wymieszać z łyżką oleju. Wsypać do misy airfryera Satisfry. Piec 5 min w temperaturze 180 C.
  4. Rybę posmarować ze wszystkich stron (oprócz strony na kruszonkę) olejem, na wierzch wyłożyć kruszonkę, docisnąć do ryby. Wyjąć misę z frytkownicy, zgarnąć warzywa na bok, na ruszt położyć rybę. Piec wszystko 12-15 minut (zależne od rodzaju i wielkości ryby) w 175 stopniach C. W połowie pieczenia przemieszać warzywa.
  5. Przed podaniem warzywa mieszamy ze świeżymi liśćmi szpinaku. Posypujemy kiełkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here