Satisfry Russell Hobbs

Świąteczny łosoś z migdałami według @idealneciasta

Dowolny model Satisfry

Składniki

  • 4 kawałki fileta z łososia (ok. 500 g)
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki sosu Teriyaki
  • migdały w płatkach

Sos żurawinowy

  • 250 g świeżej żurawiny
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • kora cynamonu – 1 kawałek
  • 3 łyżki cukru

Tryb: Ryba

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 30 min

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu żurawinowego. Na głęboką patelnię przełożyć umytą żurawinę, dodać sok z pomarańczy, korę cynamonu, cukier i podgrzewać na średniej mocy palnika mieszając do odparowania i uzyskania gęstego sosu. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty można go rozrzedzić dodając sok z pomarańczy.
  2. Łososia umyć, osuszyć i przełożyć do głębokiego naczynia. Do naczynia z łososiem wlać sok z pomarańczy, sos sojowy jasny i sos Teriyaki. Łososia obtoczyć w marynacie i odstawić na 15 min.
  3. Rozgrzać airfryer Satisfry – 5 min, 200 stopni. Do nagrzanego airfryera przełożyć łososia i piec przez 5 minut w 200 stopniach. Po tym czasie posypać kawałki łososia płatkami migdałów i piec jeszcze przez 1 minutę w 200 stopniach.
  4. Łososia podawać z sosem żurawinowym od razu po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here