- Zaczynamy od przygotowania sosu żurawinowego. Na głęboką patelnię przełożyć umytą żurawinę, dodać sok z pomarańczy, korę cynamonu, cukier i podgrzewać na średniej mocy palnika mieszając do odparowania i uzyskania gęstego sosu. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty można go rozrzedzić dodając sok z pomarańczy.
- Łososia umyć, osuszyć i przełożyć do głębokiego naczynia. Do naczynia z łososiem wlać sok z pomarańczy, sos sojowy jasny i sos Teriyaki. Łososia obtoczyć w marynacie i odstawić na 15 min.
- Rozgrzać airfryer Satisfry – 5 min, 200 stopni. Do nagrzanego airfryera przełożyć łososia i piec przez 5 minut w 200 stopniach. Po tym czasie posypać kawałki łososia płatkami migdałów i piec jeszcze przez 1 minutę w 200 stopniach.
- Łososia podawać z sosem żurawinowym od razu po przygotowaniu.