Odbierz młynki gratis

Pieczone pierogi z soczewicą według @kos_artphoto

Dowolny model Satisfry

Składniki

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g pieczarek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz, kmin rzymski
  • 50 g suchej zielonej soczewicy
  • szklanka wody
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: żółtko do posmarowania

Tryb: Pieczenie

Ilość porcji: 6-8

Czas gotowania: 45 min

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na natłuszczonej patelni do zezłocenia.
  2. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sos sojowy oraz przyprawy i smażymy, aż pieczarki zmniejszą objętość.
  3. Soczewicę gotujemy w szklance osolonej wody, do całkowitego wchłonięcia płynu.
  4. Ugotowaną soczewicę przekładamy na patelnię z pieczarkami z dodajemy natkę pietruszki, smażymy chwilę razem i odstawiamy do przestudzenia.
  5. W misce łączymy przesianą mąkę z cukrem, solą i czarnuszką.
  6. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, a następnie przelewamy do miski z mąką.
  7. Dodajemy oliwę, chwilę mieszamy, a następnie od razu wyrabiamy ciasto.
  8. Rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy na kształt pierogów.
  9. Na koniec smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
  10. Pierogi pieczemy w airfryerze Satisfry przez 6 minut w 180°.
  11. Powtarzamy z kolejną partią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here