- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na natłuszczonej patelni do zezłocenia.
- Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sos sojowy oraz przyprawy i smażymy, aż pieczarki zmniejszą objętość.
- Soczewicę gotujemy w szklance osolonej wody, do całkowitego wchłonięcia płynu.
- Ugotowaną soczewicę przekładamy na patelnię z pieczarkami z dodajemy natkę pietruszki, smażymy chwilę razem i odstawiamy do przestudzenia.
- W misce łączymy przesianą mąkę z cukrem, solą i czarnuszką.
- W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, a następnie przelewamy do miski z mąką.
- Dodajemy oliwę, chwilę mieszamy, a następnie od razu wyrabiamy ciasto.
- Rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy na kształt pierogów.
- Na koniec smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
- Pierogi pieczemy w airfryerze Satisfry przez 6 minut w 180°.
- Powtarzamy z kolejną partią.