Odbierz młynki gratis

Szynka w musztardowej skorupce według @kwelka_gotuje

Dowolny model Satisfry

Składniki

  • 1 kg szynki
  • 1 por
  • 2 szalotki
  • 1 cebula
  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 15 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • 200 g zielonej soczewicy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Tryb: Wieprzowina

Ilość porcji: 6-8

Czas gotowania: 4 godz

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę umyj, osusz i ponakłuwaj w kilku miejscach.
  2. Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół i włóż w otwory.
  3. Szynkę posyp solą i pieprzem.
  4. W misce wymieszaj musztardę i majeranek.
  5. Za pomocą pędzelka posmaruj całą szynkę marynatą.
  6. Szynkę włóż do airfryera Satisfry i nastaw temperaturę 180 stopni 60 minut.
  7. Po tym czasie wlej trochę wody i dalej piecz 15 minut.
  8. Dodaj posiekane szalotki i wlej wino. Piecz jeszcze 15 minut.
  9. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Marchewki pokrój w cienkie talarki. Por pokrój w półtalarki.
  10. Soczewicę wrzuć do garnka, wlej 300 ml zimnej wody, ugotuj. Gdy soczewica zacznie się gotować, odczekaj 1 minutę i przecedź, następnie hartuj zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda).
  11. Do tego samego garnka wlej ponownie 300 ml zimnej wody i zagotuj ją.
  12. Na patelni rozpuść masło i dodaj boczek; wymieszaj.
  13. Po chwili smażenia dodaj marchewkę. Smaż 2 min. Dodaj cebulę i por – smaż do zeszklenia. Następnie dodaj na patelnię zahartowaną soczewicę. Wymieszaj. Chwilę smaż.
  14. Całość zalej 300 ml gorącej wody (jeśli zobaczysz, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodaj jeszcze 150 ml) i gotuj całość przez ok. 10 minut (nie przykrywaj patelni).
  15. Na talerz wyłóż soczewicę. Szynkę wyjmij z frytkownicy i połóż ją na soczewicy. Udekoruj pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here