- Szynkę umyj, osusz i ponakłuwaj w kilku miejscach.
- Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół i włóż w otwory.
- Szynkę posyp solą i pieprzem.
- W misce wymieszaj musztardę i majeranek.
- Za pomocą pędzelka posmaruj całą szynkę marynatą.
- Szynkę włóż do airfryera Satisfry i nastaw temperaturę 180 stopni 60 minut.
- Po tym czasie wlej trochę wody i dalej piecz 15 minut.
- Dodaj posiekane szalotki i wlej wino. Piecz jeszcze 15 minut.
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Marchewki pokrój w cienkie talarki. Por pokrój w półtalarki.
- Soczewicę wrzuć do garnka, wlej 300 ml zimnej wody, ugotuj. Gdy soczewica zacznie się gotować, odczekaj 1 minutę i przecedź, następnie hartuj zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda).
- Do tego samego garnka wlej ponownie 300 ml zimnej wody i zagotuj ją.
- Na patelni rozpuść masło i dodaj boczek; wymieszaj.
- Po chwili smażenia dodaj marchewkę. Smaż 2 min. Dodaj cebulę i por – smaż do zeszklenia. Następnie dodaj na patelnię zahartowaną soczewicę. Wymieszaj. Chwilę smaż.
- Całość zalej 300 ml gorącej wody (jeśli zobaczysz, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodaj jeszcze 150 ml) i gotuj całość przez ok. 10 minut (nie przykrywaj patelni).
- Na talerz wyłóż soczewicę. Szynkę wyjmij z frytkownicy i połóż ją na soczewicy. Udekoruj pietruszką.