Satisfry Russell Hobbs

Tartaletki z kremem waniliowym i malinami według White Plate

Multicooker Air & Grill

Składniki

1 laska wanilii przepołowiona, wyskrobane nasionka
360 ml mleka
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru pudru
4 żółtka
20 g masła
do posmarowania: białko jajka
świeże maliny, odrobina dżemu malinowego, gotowe ciasto francuskie, cukier puder

Tryb: Pieczenie

Ilość porcji: 2-4

Czas gotowania: 1 godz

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka ucieramy z 20 g cukru na kogel mogel. W garnku gotujemy mleko z ziarenkami wanilii, mąką ziemniaczaną i 15 g cukru. CAŁY CZAS mieszamy. Kiedy się zagotuje i lekko zgęstnieje, przecedzamy przez sitko (to ważne) i powoli wlewamy do żółtek cały czas miksując. Przelewamy masę do garnka i mieszając gotujemy tak długo aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzykiem i wstawiamy do miski z lodowatą wodą. Kiedy krem będzie miał temperaturę 40-50 st. dodajemy masło. Odstawiamy pod przykryciem.
  2. Ciasto francuskie składamy na pół, wcześniej smarując je białkiem. Wycinamy koła. Środek obciążamy (np. suchą fasolą), brzegi smarujemy białkiem i pieczemy w airfryerze Satisfry 25-30 minut w 180 st C. W trakcie pieczenia delikatnie wciskamy środek każdego ciastka.
  3. Po upieczeniu i ostudzeniu do każdego ciastka wkładamy łyżeczkę dżemu. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy krem, dekorujemy malinami, oprószamy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 20 MB Możesz przesłać wyłącznie zdjęcie Drop file here